Alles rund um Hichtum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Alles rund um Hichtum


Deel:

-

-

Hichtum

Hichtum

Een wandeling door het dorpje Hichtum, net boven Bolsward, neemt bezoekers mee naar de tijd dat het dorp bewoond werd door rijke Friese grietmannen. Hichtum kent een hele lijst van schatrijke families die woonden op Wibranda State.

Geschiedenis
Hichtum heeft maar één straat: de Schwartzenbergweg. Deze straat is vernoemd naar de familie Schwartzenberg, die eind 18de eeuw op Wibranda State woonde. Het verhaal gaat dat de stins ruim 25 kamers telde en befaamd was vanwege de grote tuin met maar liefst honderdveertig fruitbomen. Rond 1840 werd Wibranda State afgebroken. Op dezelfde plek kwam een grote boerderij met dezelfde naam.
Het dorp ligt gunstig aan de Harlingervaart. Op een steenworp afstand van de binnenstad van Bolsward. Een ideale plek om te wonen, zo ontdekten vele adellijke geslachten. Ook de omgeving was aanlokkelijk. Fraaie vergezichten over de omringende landerijen en het water. Niet voor niets benoemde de Tegenwoordige Staat van Friesland Hichtum in 1788 tot 'een der grootste en schoonste Buitenplaatsen in deeze Provincie'.

Bezienswaardigheden
De Hervormde Kerk vormt al jaren het middelpunt van het dorp. In dit gebedshuis zijn verscheidene wapens en grafschriften te vinden, met daarop de namen van generaties adellijke geslachten. Zo staat er een grafmonument van Hessel van Huyghis en zijn vrouw Frouck van Wyckel. Ook van de machtige familie Thoe Schwartzenberg en Hohelansberg zijn grafsporen in de kerk terug te vinden.

Wonen en leven
De inwoners van Hichtum treffen elkaar vooral in dorpshuis Us Gerak. De inwoners hebben ook veel contact met de buren van Burgwerd. Zo vullen beide dorpen samen de dorpskrant op `e Hichte. Veel Hichtumers zijn lid van de sportclubs in het buurdorp. Voor de dagelijkse boodschappen gaat men naar Bolsward.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Hichtum

Hichtum mit 70 Einwohnern heute kommt zum ersten Mal 1270 als Hectum in historischen Quellen vor. Im Dorf, das nie besonders groß war, gibt es nur eine Straße: Schwartzenbergweg. Gegenüber der Kirche entstand im späten 19. Jh. ein kleines Wohnviertel. Im Süden von Hichtum lag der Herrensitz Wibrandastate. Bedeutende Adelsgeschlechter residierten hier: die Wibrandas, die Aysmas, die van Huyghis, die Ayttas und die Schwartzenbergs und Hoelansbergs. Wibrandastate bestand aus 25 Zimmern; berühmt waren die Gärten mit 140 Obstbäumen. Davon wurden 1833 viele verkauft, einige Jahre später die restlichen. Kurz danach wurden die Gebäude abgerissen. Ein Bauernhof steht jetzt hier. Geblieben ist ein sehenswerter Garten um die heutige Wibrandastate.

Im Goldenen Jahrhundert der Niederlande wurde das Gebäude von Hessel van Huyghis und Frouck van Wyckel bewohnt; ihr Grabmonument ist noch in der Kirche zu sehen, merkwürdigerweise mit der Kanzel verbunden. Auch die Familie Schwartzenberg ist in der ursprünglich um 1200 errichteten Kirche vertreten. Einige Elemente im Kirchenbau verweisen noch auf das hohe Alter. Die Orgel stammt von Albertus van Gruisen (17975); sie befindet sich in außergewöhnlichem gutem Zustand.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Categorie:

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vier

... lees meer

Prijs: € 125,00