Alles oer Ketlik
NederlandsDuitsEngels
Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles oer Ketlik


Deel:

-

-

Ketlik

Ketlik

In een prachtige omgeving met verschillende fiets-, wandel en ruiterroutes ligt het schilderachtige dorpje Katlijk. Het is klein, maar rijk aan natuur en historie. Het dorp ligt temidden van een aantal mooie natuurgebieden: De Ketliker Skar, De Katlijker Heide, de Tsjongervallei en Marijkemuoidobbe. Om deze gebieden te bezichtigen, kunt u er samen met de boswachter op uit om de mooie parels van het gebied te ontdekken. Er zijn zowel fiets-, wandel- en menroutes aanwezig om het gebied te doorkammen.

Naast natuur heeft Katlijk een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, bijvoorbeeld de Thomastsjerke en het beeld de ‘Raaptepper’. De Thomastsjerke is een kleine, eenvoudige kerk, die in het begin van de 16e eeuw gebouwd is met een nostalgisch karakter. Verder is er een klokkenstoel met twee klokken. Dit was vroeger een bijeenkomstplaats voor de dorpelingen, maar wordt nu gebruikt om de boze geesten te verjagen. Deze traditie vindt ieder jaar plaats van 21 december tot en met 1 januari.

Het dorp kent verschillende horecagelegenheden, waaronder ‘Liefhebberij de Hooiberg’, een koffie- en theeschenkerij met daarbij een vlindertuin en een natuurgalerie. De familie Hoekstra-Bosma verkoopt in hun eigen unieke boerderijwinkel streekproducten die kenmerkend zijn voor Katlijk.

Tenslotte zijn er in Katlijk een aantal overnachtingsmogelijkheden, waaronder een bêd en brochje, een pension genaamd ‘d’Herberch’ en een bungalowpark (Oranjestins).


Tekst: Plaatselijk Belang Katlijk

© Ver. voor plaatselijk belang Katlijk

Histoarje fan Ketlik

Ketlik is in streekdoarp fan ferskate streken, dat yn de lette Midsieuwen noardlik fan de Tsjonger ûntstien is. Folle letter, yn de rin fan de 17e en 18e ieu is noardlik fan it doarp, likernôch op de grins fan Skoatterlân en Opsterlân de Skoatterslânske Kompanjonsfeart groeven. Yn de Tegenwoordige Staat van Friesland stiet yn 1788 te lêzen dat Ketlik: “bestaat uit drie buurten. De eerste en Oostelykste ligt ten Noordwesten van Nieuw-Horrne, onder den naam van Groot Katlyk; nog Noordwestelyker heeft men Klein Katlyk. De beide eerste buurten liggen zeer aangenaam in ‘t geboomte en bouwlanden; doch ‘t laatste ligt aan de Knype vaart, en is als een vervolg van de Knype. “

Nieuw Katlijk oan de Kompanjonsfeart is as namme ferdwûn, it wurdt al lange tiid Bontebok neamd en krige yn 1980 de status fan selsstannich doarp. De streken fan Groot Katlijk, dy‘t ek wol de ‘boerenstreek’ neamd wurdt en dat is de W.A. Nijenhuisweg en omjouwing, en Klein Katlijk, de Weversbuert en omjouwing, bestean noch. Mear nei it suden ta is der dan ek noch bebouwing te finen oan de Schoterlandseweg. De buerten binne mei elkoar ferbûn troch de Kerkelaan dêr‘t de tsjerke mei klokkestoel stiet.

De letgaoatyske tsjerke is ien fan de âldste tsjerken út de wide omkriten en it gebou is mooglik om 1525 hinne oprjochte. Se is in ienbeukige sealtsjerke dy‘t ritmearre is mei flinke steunbearen. Yn de gevelfekken stean om en om rûnbôgige finsters dy‘t yn de 18e ieu oanbrocht binne en de tsjerke hat in trijekantige koarsluting. De westlike gevel mei lytse skouders is yn de 17e ieu fernijd. De tsjerke besit in 17e-ieuske preekstoel.

Njonken de tsjerke stiet in foarse dûbele klokkestoel mei in sealdak. Der hingje twa frij jonge klokken yn. Krektlyk as yn Aldhoarne hâldt men de tradysje fan it ‘Thomasluiden’ hjir noch yn eare. Fan 21 desimber oant nijjier ta liede doarpsbewenners de klokken op elke wurkdei oant acht oere jûns ta.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Eekhoff

Schoterland in de atlas van Schotanus

Schoterland in de atlas van Schotanus