Alles rund um Luxwoude
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Luxwoude


Deel:

-

-

Luxwoude

Luxwoude

Luxwoude is van origine een veenontginningsdorp en behoort tot de kleinere dorpen van de gemeente Opsterland. Het dorp wordt gekenmerkt door een lintbebouwing langs zowel de Hegedyk, de Alde Leane en de Lúkster Heawei. De hoofdfunctie van het dorp is het wonen. Luxwoude is gelegen in het westen van Opsterland in het veenontginningslandschap. Het dorp ligt vlak langs de snelweg de A7 tussen Gorredijk en Heerenveen en is bereikbaar vanaf Tijnje, Gorredijk en Tjalleberd.

Luxwoude was lange tijd het kleinste dorp van de grietenij Opsterland. Het dorp telde slechts tien stemhebbende inwoners. In 1749 woonden er nog maar drie gezinnen. Aan het eind van de achttiende eeuw nam het aantal bewoners toe door de turfwinning in de omgeving.

Het dorp heeft nooit een kerk gehad en hoorde in de 16de eeuw kerkelijk bij Gersloot in de aangrenzende grietenij Aengwirden.

Colofon:
Tekst: © Gemeente Opsterland

© Gemeente Opsterland

Geschichte von Luxwoude

Luxwoude ist ein Haufendorf, das sich mit seinen heute 300 Einwohnern erst spät zu einer ausgewachsenen Ortschaft entwickelt hat. Im späten 18. Jh. gab es einen Ort mit Namen Luxter Tinie und daneben Luxter Horn. Die Bewohner orientierten sich kirchlich in Richtung Gersloot.

Luxwoude lag an der Grenze des Torfabstichs und hatte sich Mitte des 19. Jh. spürbar verändert, lag auf einmal in einem Seengebiet.. Die Bevölkerungszahl hat sich verdreißigfacht. Unauffällig wirken die Arbeiter- und Bürgerwohnungen in der Nähe des A7-Viadukts; selbst die alte Lehrerwohnung fällt kaum auf. Die Bewohner selbst kommen auf ihrer Website zu dem Schluss: Die wichtigste Funktion von Luxwoude ist wohnen.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Hendrik van Kampen

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Aengwirden in de atlas van Eekhoff

Aengwirden in de atlas van Eekhoff

Aengwirden in de atlas van Schotanus

Aengwirden in de atlas van Schotanus