Alles rund um Oosterbierum
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Alles rund um Oosterbierum


Deel:

-

-

Oosterbierum

Oosterbierum

Oosterbierum ontstond in de achtste eeuw op een kwelderwal. Van de dorpen in de ‘Bouhoeke’ ligt het het dichtst bij de Waddenzee. De lange-afstands-wandelroute ‘Friese Kustpad’ loopt langs het dorp, maar Oosterbierum staat in Fryslân vooral bekend als start- of eindpunt van de Slachtemarathon. Die werd voor het eerst gelopen tijdens Simmer 2000, de grote reünie van Friezen over de hele wereld. De 42 kilometer lange tocht trekt duizenden deelnemers en toeschouwers en is een begrip geworden in Fryslân. Het eendaagse wandel- en hardloopevenement volgt de middeleeuwse Slachtedyk.

De oude Sint-Joriskerk vormt het middelpunt van het dorp. Op de toren staat een ridder te paard. Volgens een legende redde de ridder Joris een prinses na het doden van een draak. Als beloning vroeg Joris aan alle inwoners van het dorp om zich te laten dopen.
De kerk valt op door zijn vrij forse toren in het licht golvende akkerbouwlandschap. Naast het koor is in 1709 een consistorie gebouwd. Tijdens de restauratie in 2004 kwam er een bijzondere 14e eeuwse mozaïekvloer onder de planken tevoorschijn.

De grond rondom Oosterbierum is zeer geschikt voor tuinbouw en akkerbouw. In het glastuinbouw gebied ten noorden van het dorp worden onder meer orchideeën gekweekt. Bijzonder is de zorgkwekerij ‘Onder de Wadden’. In deze kwekerij werken mensen met een verstandelijke beperking.

Vanaf de zeedijk heeft u een prachtig uitzicht. Op een heldere dag zijn Terschelling en Vlieland zichtbaar.

© Doarpswurk

Geschichte von Oosterbierum

Oosterbierum (500 Einwohner) liegt im nördlichen Deichvorland, das diagonal durch den Nordwesten von Friesland verläuft. Im Ackerbauland ragen die Bauernhöfe heraus, darunter auch die früheren Landsitze Haerdastate, Doniastate und Doumastate. Im Norden des Dorfes befindet sich eine Reihe von Gartenbaubetrieben; im Westen verläuft der alte Binnendeich, der Slachtedyk in Richtung Meeresdeich.

Auffallend die Bebauung, durch die platzähnliche Gebilde entstanden sind, zum Beispiel in der Nähe der Haerdawei. Am Buorren steht das große Dorf- und Gemeindehaus It Mienskar. Alles das wird jedoch gewissermaßen in den Schatten gestellt durch die Sint-Joris-Kirche mit dem mächtigen Kirchturm. Hinter dem Turm eine mächtige Kirche romanischen Ursprungs. Bei der letzten Restaurierung entdeckte man einen Mosaikboden aus dem 13. Jh. Von außen wirkt die vornehme Kirche wie ein Bollwerk gegen das anstürmende Meer, von ihnen sehr einladend durch das verschnörkelte Mobiliar, die Orgelgalerie. Sogar die Kirchenbänke wurden mit Schnitzereien verziert.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © Jan Dijkstra

Webshop

Mogelijk hebben de volgende produkten uit onze webshop ook uw interesse. Deze produkten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Barradeel in de atlas van Eekhoff

Barradeel in de atlas van Eekhoff

Barradeel in de atlas van Schotanus

Barradeel in de atlas van Schotanus

Categorie:

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

Nieuwe encyclopedie van Fryslân

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vier

... lees meer

Prijs: € 125,00