Alles rund um Oudebildtzijl
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.0000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Oudebildtzijl


Deel:

-

-

Oudebildtzijl

Oudebildtzijl

Oudebildtzijl is een dorpje van ongeveer duizend inwoners en één van de pareltjes in het karakteristieke Bildtse landschap, dat gekenmerkt wordt door het prachtige lijnenspel van de akkerlanden en de karakteristieke en vaak monumentale boerderijen.
Het dorp ligt aan de monding van de vroegere Middelzee en is vijf eeuwen geleden ontstaan als nederzetting rond de ‘zijl’ (afwateringssluis) waar het zijn naam aan ontleent. Aanvankelijk heette de dijk Bildtdijk en de nederzetting Bildtzijl, maar na de aanleg van de Nieuwe Bildtdijk en een nieuwe sluis bij Nieuwebildtzijl werden de namen veranderd in Oudebildtdijk en Oudebildtzijl.
Het was vroeger vooral een agrarisch dorp, waarin de inwoners vooral werkzaam waren in de landbouw en visserij. Tegenwoordig is het een echt woondorp met een vriendelijke mix van agrariërs, forenzen, kunstenaars, randstedelingen en enkele Duitsers die samen een hechte gemeenschap vormen. Als beschermd dorpsgezicht en één van de vier zogenaamde “Villages of Tradition” (naast Kimswerd, Easterlittens en Veenklooster) is het dorp naast een unieke plaats om te wonen ook een aantrekkelijke bestemming voor toeristen.
Als knooppunt van fiets-, wandel-, en vaarroutes is het een ideale plaats om even aan te leggen en/of uit te rusten. Midden in het pittoreske centrum van het dorp, met zijn geheel gerenoveerde sluis “De Pyp”, vindt men een comfortabele herberg (De Witte Klok) en een oergezellig bruin café (Het Grauwe Paard, tevens het opstappunt voor een praamvaarttocht door het Bildtse landschap). Bovendien is er een toeristisch informatiecentrum “De Aerdenplaats” waarin zich naast een archeologisch steunpunt ook een theeschenkerij en expositieruimte bevinden. De expositieruimte wordt vooral gebruikt door de vele kunstenaars, die er hun, vaak door deze streek geïnspireerde werk tentoonstellen. Ook de monumentale Julianakerk uit 1806 met zijn uit 1906 stammende Julianaklok is te bezichtigen als onderdeel van het informatiecentrum.
Ook de omgeving is de moeite waard. Westelijk van het dorp ligt de Oudebildtdijk, met zijn ruim veertien kilometer de langste bewoonde dijk van Europa In het noorden treft u een enorm uitgestrekt natuurgebied met de Bildtpollen en het Noarderleech, grenzend aan het wad. Verder naar het westen en het oosten gaat het Bildtse landschap over in het prachtige Friese terpenland. Tenslotte liggen de steden Leeuwarden, Franeker en Harlingen binnen handbereik. Wat wilt u nog meer?

© FrieslandWonderland

Geschichte von Oudebildtzijl

Oudebildtzijl (700 Einwohner) entstand als Kreuzungsdorf an einer Schleuse im 1505 vollendeten Bildtdijk. Dorfstatus erhielt Oudebildtzijl erst 1948. Die Schleuse lag im Osten an der Mündung des Oude Rijd, der ab Vrouwbuurstermolen in Richtung Norden gebaut wurde und Bildt und Monnikebildt voneinander schied. Die Entwicklung zu einem Kreuzungsdorf begann 1600, als Nieuwe Bildtdijk mit einer neuen Schleuse gebaut worden war. Die Chronik De Tegenwoordige Staat van Friesland sprach 1788 von einem Dorf mit blühendem Handel.

Schleuse und Brücke von Oudebildtzijl wurden 1906 erneuert. In der nordöstlichen Ecke des Dorfes fällt das zweigeschossige Gebäude Café ’t Graauwe Paard auf, das 1830 mit neoklassizistischen Elemnten errichtet wurde. Ganz in der Nähe ein altes Lagerhaus, das wahrscheinlich schon aus dem 18. Jh. stammt. Zur Wiedertäuferkirche (1806) gehört der Julianaturm. Das dazugehörige Pastorat kam 1906 hinzu. Holztürmchen und Uhrwerk sowie Laterne mit Neirenaissanceformen soll Königin Wilhelmina bezuschusst haben. Die alte Kirche der Streng Reformierten Gemeinde (1905) steht am Leystersstreek.

Bei den Häusern in dieser Wohngegend fallen die vielen Leistengiebel aus verschiedenen Epochen auf. Die neue Kirche der 1880 von der Reformierten Kirche abgespaltenen Gemeinde stammt aus dem Jahr 1927 und steht am Van Albadaweg – ein expressionitsisches Gebäude mit vielen Jugendstilelementen.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Het Bildt in de atlas van Schotanus

Het Bildt in de atlas van Schotanus

Categorie: boeken

Kees Kuiken – Het Bildt is geen Eiland

Kees Kuiken – Het Bildt is geen Eiland

Capita cultuurgeschiedenis van een vroegmoderne polder in Friesland.

De polder (van 1851-2014: gemeente) Het Bildt aan de Friese Waddenkust is wel ‘een Hollandse enclave in Friesland’ genoemd.

... lees meer

Prijs: € 17,50