Alles rund um Piaam
NederlandsFriesEngels

Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der oben genannten Google Translate-Option.

Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Aanbieding: Nieuwe encyclopedie van Fryslân voor slechts € 29,90 incl. verzenden!

Bijna 8 kilogram aan kennis over Friesland! Wees er snel bij want op is op.

De Nieuwe Encyclopedie van Fryslân is een onmisbare aanvulling in de boekenkast voor iedereen die gek is van Fryslân en meer wil weten van deze provincie. Op 15 september 2016 verscheen de vierdelige encyclopedie die rond de 3000 pagina’s telt, 11.000 trefwoorden bevat en ruim 8 kilo weegt. De encyclopedie staat bomvol actuele kennis over Fryslân en is een echte pageturner geworden.

Voor al diegenen die dit standaardwerk over Fryslân altijd al hadden willen hebben! Nu voor een wel heel speciaal prijsje! Maar let op! Op = Op!

| Prijs inclusief verzenden: € 29,90

Alles rund um Piaam


Deel:

-

-

Piaam

Piaam

Het komdorp Piaam telt ongeveer vijftig inwoners. Het dorp ligt prachtig, net achter de dijk. Het dorpsgezicht van Piaam is beschermd.

Geschiedenis
Piaam komt voor een Fries dorp laat in de bronnen voor. De eerste geschriften waarin het wordt genoemd, stammen uit 1555. Het dorp is echter ouder want de kerk dateert uit de 13de eeuw. De bron uit 1555 is een schrijven van de inwoners van het dorp over de kerk. Zij wilden het rieten dak vervangen door leistenen.
Piaam was een dorp van boeren. Het kende ooit wat kleinschalige akkerbouw, maar de veeteelt overheerste. In de buurt van het dorp, in de Polder Kooihuizen, lagen twee eendenkooien. Bekend is dat de gevangen eenden verkocht werden in Holland. De kooien zijn nu niet meer in gebruik voor de jacht. In een van de kooien worden wel eenden en andere watervogels geringd.

Bezienswaardigheden
Piaam telt twee monumentale boerderijen. Nynke Pleats uit de 18de eeuw herbergt tegenwoordig een restaurant. Aan dezelfde weg, iets zuidelijker, ligt een statige kop-hals-rompboerderij met een woonhuis dat waarschijnlijk medio 17de eeuw is gebouwd. Opvallend is het vlechtwerk in de gevel van het voorhuis. Beide boerderijen hebben een monumentenstatus.

Wonen en leven
Piaam zelf heeft weinig voorzieningen. Maar Makkum ligt op nog geen drie kilometer afstand en ook Bolsward (ruim dertien kilometer) is goed bereikbaar.

© Gemeente Sudwest Fryslân

Geschichte von Piaam

Piaam, das noch 1555 unter dem Namen Pianghum registriert wurde, ist ein Straßendorf, das unmittelbar hinter der früheren Zuiderzee-Küste liegt.

Im Norden davon liegt die Makkumer Zuidwaard, im Süden die Kooiwaard. Piaam mit 50 Einwohnern reicht mit den Polder Kooihuizen bis ans 1876-1879 trocken gelegte Feitemeer und Parregaastermeer im Osten.

In früheren Zeiten wurden die in Entenkäfigen gefangenen Vögel bis nach Holland transportiert und verkauft. Zwar gab es kein Pastorat in Piaam, aber eine Backstein-Dorfkirche aus dem 13. Jh. an der dorpstraat. Die Kirche steht auch heute noch und wurde in der 50er-Jahren des 20. Jh. restauriert. Rundbogenfenster im Kirchenchor und gotische Spitzbögen. Die kleine Kirche gehörte zur Gemeinde der Streng Reformierten. Baujahr: 1889. Das Vogelmuseum It Fûgelhûs ist heute Teil der Aldfaers Erfroute.

Tekst: © NoordBoek - Peter Karstkarel • Foto: © FrieslandWonderland

Webshop

Mogelijk hebben de volgende producten uit onze webshop ook uw interesse. Deze producten worden u aangeboden in samenwerking met diverse uitgeverijen, erfgoedinstellingen en fotografen.

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Gemeente Wonseradeel in de atlas van Eekhoff

Wonseradeel in de atlas van Schotanus

Wonseradeel in de atlas van Schotanus