De beste fietsgebieden in Friesland

|

De beste fietsgebieden in Friesland

De beste fietsgebieden in Friesland
©:

Friesland is een prachtige provincie en de ideale omgeving om met de fiets te verkennen. Friesland kent mooie oude steden, gezellige dorpjes en mooie kusten en natuur. Je kunt een elektrische fiets kopen om de mooiste gebieden van Friesland op je gemakje te verkennen. We lichten ze in dit artikel toe.

De Zeedijkenroute

De zeedijkenroute is een fantastische fietsroute die ideaal is om op de fiets te verkennen. Natuur en geschiedenis komen op deze route mooi samen. Zoals de naam van de route al zegt: je fiets voornamelijk over dijken. Denk hierbij aan de beroemde Ijsselmeerdijk en natuurlijk de afsluitdijk. Onderweg kom je langs verschillende leuke musea, zoals het Hannemahuis. Ook passeer je het historische Makkum, waar je niet mag vergeten om de prachtige gevels van de oude koopmanshuizen even goed te bewonderen. De route duurt ongeveer 3,5 uur. Kijk ook even naar de test elektrische fiets om erachter te komen met welke fiets je het beste op pad kunt gaan.

De Waddeneilanden

Ook de waddeneilanden horen bij Friesland en zijn een uitstekend fietsgebied. Het is heerlijk om op de Waddeneilanden te fietsen: sterker nog: de fietspaden op de Waddeneilanden behoren tot de beste fietspaden van ons land. Texel is met zijn lengte van twintig kilometer prima rond te fietsen in een dagje. De ideale plek als je ook graag vogels spot. Vlieland is heerlijk dunbevolkt en daarom heb je tijdens het fietsen weinig last van auto’s. Bijna alle fietspaden op Vlieland zijn niet verhard, misschien onhandig, maar het heeft ook wel wat. Ook Terschelling is ideaal voor een mooie fietstocht. Met ruim 70 kilometer aan fietspad passeer je dorp, heide, wad en strand. Heerlijk afwisselend dus!

Rondje Tjeukemeer

Het Tjeukemeer is echt Friesland zoals je het je inbeeld. Het is een weidse omgeving waar je prachtige polders, dorpjes, oude molens en grazend vee kunt bewonderen. Het Tjeukemeer is met zijn breedte van 22 kilometer het grootste meer in Friesland. Onderweg kom je onder andere langs het mooie dorpje Sint Johannesga en de veenpolder die bij dit dorp hoort. Ook kom je langs Heerenveen. De ideale plek om misschien even te stoppen voor een welverdiende lunch.

De Friese adelroute

Als je een groot fan bent van geschiedenis, is de Friese Adelroute echt iets voor jou. Op deze route kom je langs sloten, kanalen, vijvers en heide die door de meest invloedrijke adel in de 17e en 18e eeuw in Friesland zijn aangelegd. Wederom een prachtige combinatie van natuur en historie dus. Je passeert onder andere Drachten en de Drachter fietsbrug en de prachtige siervijver: de freulevijver. Kortom: of je nou meer houdt van natuur, cultuur of geschiedenis, Friesland heeft eigenlijk alles te bieden en vaak zelfs binnen één fietstocht. Dus pomp die banden maar op en vertrek vandaag nog op de fiets naar Friesland!



Archivering van erfgoedinformatie met het ErfgoedCMS™

Bent u geïnteresseerd in erfgoedinformatie en hoe u dit op een professionele en duurzame manier kunt ontsluiten op het internet, dan is het volgende voor u van belang.

Sinds kort is er namelijk het ErfgoedCMS™ van DeeEnAa. Met dit op maat gemaakte ErfgoedCMS™ kan ieder dorp of iedere stad haar erfgoedinformatie registreren, rubriceren en ontsluiten. Daarnaast kan het ErfgoedCMS™ worden ingezet als webshop voor lokale producten en kan het de basis vormen voor dorps- of stadswandelingen compleet met QR-code bordjes.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij u graag naar de pagina over het ErfgoedCMS™ op de ErfgoedCMS-website via onderstaande knop.